Home » Новини » Може ли колата ми да бъде хакната?

Може ли колата ми да бъде хакната?

 

Може би сте го виждали по телевизията, гледали сте клипчета в интернет или сте чували за това по радиото. Това е най-новият начин компютърните хакери да направят деня ви много лош.

През последните 25 години производителите компютъризират спирачната система, кормилното управление, смяната на скоростите и други функции на автомобилите. Всички сме наясно с това, но някои хора не знаят, че дори само един компютърен специалист действително може да накара колата ви а спре, да поеме управлението, да заключи вратите и да си тръгне с вашия семеен или личен автомобил.

Производителите на автомобили осъзнават сериозността на проблема и посвещават много време в актуализиране и защита на компютърната сигурност на произвежданите от тях автомомбили. General Motors и Ford казват единствено, че вземат на сигурността на превозните си средства много насериозно. Но все още не са оповестии как възнамеряват да отстранят този проблем. Toyota първи се осмелиха да гарантират сигурност на своите клиенти, оповестявайки, че са създали сигурни защити и остават бдителни в усилията си да са една крачка пред хакерите. Дори казват, че вече разполагат с програмисти, които търсят и отстраняват опасни компютърни команди.

Интересното е, че най-големите автомобилни компании в началото не вярваха, че хакерите са способни да саботират компютърното програмиране на автомобилите. Това обаче вече е доказано. Стивън Савидж, професор по компютър в Калифорнийския университет в Сан Диего, казва, че повечето обикновени престъпници нямат нужните компютърни познания, за да спират кола в движение, например. Което обаче компютърни експерти са направили в тестова обстановка. Но въпреки, че е оптимистично настроен, Савидж заявява, че програмите на модерните бордови компютри в автомобилите ще увеличат кражбите на коли неимоверно. Хакването на програмата, която отключва вратите на превозното средство и запалването на колата е много по-просто и ще даде възможност на крадците да крадат автомобилите и вещите в колата доста лесно.

Още по- сериозна е възможността за увеличаване на автомобилните кибер-атаки. Дистанционното управление на автомобила от външен човек (с недотам добри намерения) ще става все по-често за в бъдеще. Това добавя още една уюзвимост към нарастващия списък с рискове. Заедно с това се увеличава и възможноста водача и пътниците да бъдат наблюдавани по време на шофиране. Наличието на компютър в автомобилите дава възможност на правителството, застрахователните компании, крадците, както и всяко друго лице с умения да направи това, да знае всичко за собственика на колата и хората, които се возят при него. Неприкосновеността на личния живот на водача може да (и по всяка вероятност ще) бъде нарушена.

Всеки знае, че самолетите имат черна кутия, която обикновено не се разрушава при катастрофа и може да се използва, за информация за причините и факторите, причина за инцидента. Може би не всички автомобили разполагат с черна кутия в момента, но със сигурност в най-близко бъдеще това ще се промени. След това, не само ще може да се анализира инцидента, но може и да се променя и манипулира информацията в кутията. Нещата могат да станат много сложни.

Сега сме наясно, че колата е повече от просто един подвижен компютър, а последиците от една атака може да са огромни. Има ли нещо, което може да се направи? Очевидно е, че тези, които имат знанията и уменията, вече работят по възможни решение решения. Наскоро дори Пентагонът се включи и стартира проучване, което поставя началото на проект за откриване на зловреден софтуер в автомобили. Изследователите, включени в него, проучват за проблемите в сигурността и защитата на автомобилната индустрия.