Home » Новини » Нова автономна кола от Toyota

Нова автономна кола от Toyota

 

Toyota показа най-новия си модел превозни средства за активна безопасност на International CES Monday. Нововъдението ни отвежда една стъпка по-близо до конструирането на автономни автомобили, с чиято помощ можем да направим пътищата по-безопасни.

Целта на изследванията на Toyota, базирани на Lexus LS, не са коли без шофьор, а използването на автономните технологии за намаляване на жертвите и инцидентите на пътя. Те наричат колата Advanced Active Safety Research Vehicle.

Вицепрезидентът на Toyota group и изпълнителен мениджър на Lexus Mark Templin казва, че намаляването на участието на шофьора при управлението на автомобила е само следствие от разработката. Според него целта е автомобил, оборудван със система в помощ на шофьора, която е интелигентна и винаги нащрек и чиито умения допринасят за по-безопасно шофиране.

Колата включва различни сензори, които следят ставащото наоколо, включително и възможност за разграничаване на червения от зеления сигнал на светофара с помощта на трите цветни камери с висока разделителна способност. Освен това автомобилът е снабден с 360-градусова лазерна система за засичане и измерване на светлина(LIDAR), поставен на покрива на купето. Тя може да издентифицира коли и други обекти на до 70 метра разстояние. В предната част, както и от двете страни на автомобила са поставени радари, които измерват скоростта на движещи се обекти около автомобила, а чрез различни GPS антени се изчислява ъгъла и ориентацията на превозното средство.

Благодарение на въртенето на системата LIDAR на покрива на колата, компютърът може да даде по-точен образ на случаващото се около колата в сравнение с конвенционалните камери.

През последните години Toyota и други производители на автомобили постепенно добавят все по-автономни технологии към превозните средства. Някои от тях включват функцията адаптивно регулиране на дистанцията, която има за задача да следи промените в разстоянието от предното превозно средство и да регулира скоростта на движение. Също така все по-широко навлизат паркинг асистънсът, който помага за успоредното паркиране с малко усилия от страна водача, и наблюдение на сляпата точка на автомобила, което преди смяна на лентата предупреждава за скрити от погледа на шофьора превозни средства.