Home » Новини » Как работят автоматичните чистачки?

Как работят автоматичните чистачки?

 

Днес автоматични чистачки имат много от новите автомобили, в това число Buick Encore на General Motors. Но чистачките, които се активират, когато вали и адаптират своята скорост, когато дъждът се усили или намали, не винаги са били нещо обичайно. А както може да се очаква, в началото на своята разработка, те не са работили така безпроблемно, както е в наши дни.

Buick И General Motors, имат историческа връзка с откриването и създаването на автоматични чистачки за автомобили. През 1996 г. Cadillac STS, Eldorado и DeVilleCadillac STS имат модерна добавка: Rainsense - първата система , която се активира при дъжд, без намеса на водача. Тя засяга марката Buick месеци по-късно по време на с дебюта на модела Park Avenue през 1997.

Преди това също има опити за произвеждането на автоматични чистачки за автомобил. Например, тези на Citroën SM през 1970 г. Те обаче са с по-проста механика от съвременните - системата Citroën коригира периодично забавянето на чистачките въз основа на консумацията на електрически ток от мотора на чистачката. Перата на чистачките се плъзгат по-гладко върху мокрото предно стъкло, като използват по-малко енергия. Схемата за управление, вградена в SM използва този факт, за да се определи косвено дали вали дъжд. Но SM е скъп и сравнително рядък автомобил. Но с него се поставя основата и след това има нови опити за подобряване на тази разработка.

GM все още нарича своята автоматична система Rainsense, като нейната основна функция не се е променила много от 1996 г. насам . Тя се основава на модул, монтиран от вътрешната страна на предното стъкло, зад огледалото за обратно виждане. В него се съдържат осем светодиода и набор от светлинни колектори. Когато времето е сухо, LED светлината се отразява от предното стъкло и се връща в колекторите. Но когато дъждовна капка падне на предната част на модула, светлината се пречупва далеч от колекторите, системата се задейства и включва чистачките.

Преди осемнадесет години това е невероятно висока технология. Ранните версии на системата изискват водача да включи на автоматичен режим, за да могат перата на чистачките да се задвижат. Недостатъкът на тази система е, че след дъжд, пръскането на стъклото от гумите на предния автомобил, няма да задейства системата, което може да доведе до катастрофални последици.

Основните компоненти и хардуер не са се променили много, но сега автокомпютрите са с по-бързи процесори и по-точни сензори, което помага чистачките на автомобилите да работят почти безупречно. Някои модели автомобили все още изискват водачът да активира автоматичния режим предварително, но много от тях позволяват той да е включен през цялото време.

Това може да ви звучи като влагане на твърде много усилия в нещо толкова тривиално, като превключвателя, каращ чистачките да се движат. Но същият аргумент може използва и за автоматичното включване на фаровете, превключване на предавките и заключване на вратите на автомобила. Изобщо, всички системи, които имат автоматичен режим на работа са доста често срещано явление в съвременните автомобили. И точно, както автоматичното включване на фаровета, автоматичните чистачки намаляват отвличане на вниманието на шофьора и подобряват видимостта му. Освен това всеки водач има избор - да остави тази задача да бъде свършена автоматично или да предпочете ръчно да включва чистачките на колата си.