Home » Новини » Летяща кола за всеки през 2021 г.?

Летяща кола за всеки през 2021 г.?

 

Ако и вие сте си мечтали за летяща кола, може би не е толкова далече времето, в което мечтата ви ще бъде реалност, дори без да се налага да се променят законите на физиката за целта. Американската компания Terrafugia Inc. планира да произвежда летящи коли, които ще са достъпни за всеки и се очаква те да са готови още в началото на 2021 г.

TF-X ще бъде малък хибрид с 4 места. Превозното средство няма да може да се управлява по улиците и магистралите, но спокойно ще може да излита и каца, както и да бъде управлявана във въздуха. Новото превозно средство ще се нуждае единствено от малко пространство на 30 м от земята.

Ако се чудите как Terrafugia ще осъществят този свой проект, ето го и отговорът. Автомобилът ще използва ротори, подобни на тези на хеликоперите, които са поставени от двете страни на превозното средство. С тяхна помощ то ще може да се издига от земята, след което да каца плавно. Докато колата е във въздуха, мощна турбина, разположена в задната част на купето, ще осигурява движението във въдуха с над 315 км/ч до около 800 км.

Освен това, според информация от компанията, на шофьора ще са му необходими не повече от 5 часа обучение, за да може да лети безопасно с TF-X, като добавят, че управлението на този тип превозни средства ще осигури повече безопасност, отколкото шофирането по пътища и магистрали. Причината за това е, че в TF-X ще има компютър, който автоматично ще изчислява рисковете и ще избягва възможни опасни ситуации, като например друг въздушен трафик или лошо време. Той ще се грижи новият летящ автомобил да не навлиза във въздушното пространство на самолетите, както и в зоната на летища, а кацането е предвидено да е автоматично, без да изисква намеса на шофьора. В действителност, летящата кола ще извършва извънедно кацане при наличие на всякаква спешна ситуация, дори водачът да не може да реагира. Допълнително колата е снабдена с парашутна система за безопаснот, в случай че превозното средство няма достатъчно захранване за кацане.

Според Terrafugia излитането и приземяването ще се извършват само в одобрени зони за целта, но всеки лицензиран оператор ще може да одобрява и нови. По този начин, ако има подходящ за излитане и кацане място близо до дома ви, можете да поискате одобрение за добавянето му в базата данни като зона. Компанията прогнозира, че произвдоството на TF-X и пускането й на пазара, ще отнеме между 8 и 12 години, което означава, че новата летяща кола ще може да стане ваша собственост между 2021 и 2025 г.

Това хибридно превозно средство изглежда наистина уникално и както може да се очаква, ще бъде скъпо удоволствие. От компанията прогнозират, че цената за една TF-X ще е приблизително равна на тази на висок клас луксозен автомобил в момента, т.е. меду 100 и 350 хиляди щатски долара. Освен това Bill Howard от ExtremeTech оценява летящата кола на сума между 500 хил. и 1 млн долара.