Home » Новини » Как всъщност работи новият електрически автомобил Tesla

Как всъщност работи новият електрически автомобил Tesla

 

Tesla Model S е приветстван като новата играчка за големи момчета (с големи банкови сметки), а също така и като предвестник на новите технологии за еко транспорт.

Но как работят в действителност електрическите автомобили Tesla? Този отговор изисква малко повече обяснения. Основата е лесна, но реално интригате се крие в детайлите около технлогията на футуристичния автомобил.

Батерията се зарежда с ток, за да се даде мощност на Model S за определен период от време, което не е по-различно от начина на работа на вашия лаптоп или смартфон. Всъщност, всяка електрическа кола Tesla има много повече общи неща с вашия MacBook, отколкото си мислите - компанията използва същите литиево-йонни батерии, каквито се произвеждат за лаптопи в световен мащаб.

Има само една разлика - батериите за Tesla са доста по-мощни. Реално, всеки един автомобил на Tesla е направени от хиляди литиево-йонни клетки с общо тегло около хиляда паунда. Всеки пакет е изграден в централата на Tesla Bay Area и е оборудван с отоплителна система, която позволява на колата да работи в студено време.

За да може електрическият ви автомобил да върви, ще трябва да заредите батерията. Отново, този процес не е много по-различен от начина, по който зареждате преносимите си устройства, но какво е уникалното тук? Трябва ви много по-голяма джаджа, която да разнасяте наоколо за целта. В това е и основната разлика между електрическите автомобили Tesla и хибриди като Toyota Prius - всичко е електрическо и трябва да имате предвид, че Prius работи частично на бензин и не е наложително да се зарежда с електричество.

Има няколко начина за зареждане на вашия електрически автомобил Tesla. От компанията препоръчват електротехник да инсталира станцията за презареждане във вашия дом. Тя се нарича High Power Wall Charger. Устройствоте се включва в задната част на колата и може да зареди батерията му два пъти по-бързо от 240-волтов контакт. Също така можете да включите колата към 100-волтово зарядно чрез мобилен конектор, което ви позволява да зареждате автомобила на всяко място, където има електричество. И разбира се, винаги може да бъдете по-"зелени" чрез инсталиране на слънчеви панели за генериране на тока у дома.

Но това не е всичко - Tesla е в процес на инсталиране на стотици "суперзарядни" станции по магистралите в САЩ и в някои части на Канада. Те позволяват на собствениците на Model S да зареждат своите коли само за около час.

И така, за какво се използва цялото това електричество? За захранване на мотора с размер на диня, който не само преобразува механична енергия в електричество, но я преобразува в още повече електроенергия. Моделът на работа е много по-прост и по-ефективен от двигателя с вътрешно горене при повечето коли и ви дава възможност да получите максимално голям пробег с едн зареждане. Според Tesla, електрическите им автомобили са оборудвани с най-мощните батерии и могат да пътуват до 300 мили с 55 мили в час само с едно зареждане.

Разбира се, в крайна сметка "горивото" ще се изчерпи и целият процес ще започне отново.